Měl(a) jste těžký život s bechtěrevem (vojna, operace, přidružené chroby...) napište anonymně svůj příběh - ostatní bude jistě také zajímat Popovídejte si s přáteli, získejte nové přátele, napište co Vás trápí, možná někdo poradí. Zde najdete aktuality z lokality Karviná Zde najdete aktuality z Opavska Zde najdete aktuality z Frýdecko-Místecka Zde najdete aktuality z Moravskoslezského kraje Zde najdete aktuality z Olomouckého kraje Zde najdete aktuality z brněnského kraje Zde najdete aktuality ze zlínského kraje
Znak Zlína je málo známý

Klub bechtěreviků - kraj Zlín
Informace o schůzce 23.10. 2003


23.10.2003 se naši členové sešli opět na celokrajském setkání v příjemném prostředí Zámecké restaurace ve Zlíně. (Pozváni byli již pouze členové, kteří zaplatili včas stanovený příspěvek).
Zpět Aktuality HOME
    Přehled projednávaných informací:
  1. Účast na schůzce byla bohatá Prvním bodem bylo seznámení s aktivitami Prezídia KB. Členové byli podrobněji informováni o všem, co se na stránky Bechtěrevika nevešlo.
  2. Další část jsme věnovali iniciativám v rámci Krajské rady zdravotně postižených, Centra služeb ZP a výsledků jednání s úřady.
  3. Zajímavá informace byla o podstatě neúspěchu všech pacientských organizací Kraje při podání žádostí na vyhlášené projekty Krajského úřadu o přerozdělení prostředků na činnost a poskytování služeb. Dotace dostaly pouze Charity, pečovatelské domy a další zavedené instituce. Žádná organizace našeho zaměření neuspěla. Doufáme, že další vyvolaná jednání s přestaviteli Krajského úřadu povedou k změně obsahu vyhlašovaných projektů. Je smutné, že naše dosavadní činnost při organizaci rehabilitací sloužící k zpomalení postupu nemoci, k prodloužení práceschopnosti zdravotně postižených, oddálení až zastavení předčasného odchodu do částečného, nebo plného invalidního důchodu není stále doceněna. Představa, že za sociální službu je považována pouze situace, kdy se člověk sám, nebo jeho rodina již nemůže postarat o zdravotně postiženého a musí jej předat do péče ústavů je zcestná. Sociální služba je i starost o to, aby pacient mohl žít v kruhu rodiny, přátel a prostředí, které si sám zvolí.
  4. Je příjemné konstatovat, že tento Balóny na cvičení jsou výborné, teď na nich budeme doma cvičit i my perspektivní trend KLUB prosazujeme od samého počátku. Připomeňme si vydání prvních metodických audio, a pak i video-kazet, dále aktuální a neocenitelné informace vydávané v našem "Bechtěreviku" a skvělé rekondiční pobyty.
  5. Starost o pacienta, aktuální informace o léčbě se stala našim prvořadým úkolem.
  6. Na schůzce díky sponzorům jsme opět členům mohli předat potřebné cvičební a rehabilitační pomůcky, jejichž pravidelné využívání vhodně doplňuje lázeňskou léčbu, rekondiční pobyty a další projekty, zaměřené na narovnání podmínek zdravotně postižených.
S čím jsme se setkali při podání žádosti o příspěvek na činnost:
V letošním roce jsme oslovili 35 obcí, v kterých žijí naši členové. 18 jich odpovědělo kladně, některé nereagovaly, jiné zamítly.
Některé důvody zamítnutí žádosti stojí za zveřejnění:
Stanovisko jednoho městského úřadu k naší žádosti:
"Sděluji Vám, že zastupitelstvo města projednalo Vaši žádost a svým usnesením č.I/11 ji zamítlo. Důvodem je vedle malého počtu členů klubu z našeho města především využití především na administrativní účely." - …. Podepsán starosta města.
Při osobním jednání mi starosta sdělil, že podporují pouze místní organizace nad 20 členů pracující s mládeží. Tj. Junák, Sokol, Orel, Tenisový oddíl apod. Pro nás je nepochopitelné, že jde o organizace zdravých lidí zájmového zaměření. Zdravotně postižení asi nejsou v okruhu zájmu!!!! A vydávání našeho občasníku je podle nich nepotřebné admistrativní mrhání finančními prostředky. A dále! Úředník rozhodl, kolik město má mít zdravotně postižených spoluobčanů, aby byli hodni jejich pozornosti!!!!
Další příklad z města s rozšířenou pravomocí:
Po zamítavém stanovisku zastupitelstva, starosta při osobním jednání uvedl: "Když jste krajská organizace, ať se o vás postará Kraj. My se staráme o organizace místního významu!!!!"
Je k tomu co dodat? Myslím, že nic, ale i s tímto handicapem se musíme vyrovnat.
Nahoru Zpět Aktuality HOME
©  Luděk Imrýšek 2003 - Zlín