Setkání KB-MS kraj - 2003

Archiv:   Rok 2001    Rok 2002    Krajské shromáždění-2003    Rok 2004
KD Vítkovice 2003:    1/03    2/03    3/03    4/03    5/03    6/03    7/03    9/03    10/03    11/03
Zpět HOME
11/03 setkání - 27.11.2003 Magistrát města Ostravy.
Listopadové setkání bylo zároveň krajským shromážděním KB-MS. Konalo se v zasedací místnosti MM Ostrava. Účast (18), ale byli jsme schopni usnášení. Toto shromáždění bylo nevolební, takže jsme hlavně hodnotili, schvalovali plán na příští rok, informovali o novinkách v KB, čerpání finančních prostředků a volili novou revizní komisi KB-MS kraje. Důležitou informací je skutečnost, že naše organizace se zůčastňuje významným způsobem na přípravě Komunitního plánu na MM Ostrava. Je to významný okamžik pro všechny organizace ZP v Ostravě a realizace tohoto KP může být velikou pomocí i pro nás. Máte-li zájem můžete si přešíst celé usnesení z tohoto shromáždění.
Pozitivum večera: Objevilo se opět několik nových s žádostí o členství v KB-MS. Dva z nich se zapojili do spolupráce v revizní komisi. Před koncem roku nás ještě čekaly víkendové rekondice v hotelu ODRA 5.-7.12.2003
Negativum: Snad mě trochu mrzí nižší účast na setkání a hlavně skutečnost, že před koncem roku se odhlásila spousta kolegů z minirekondic v hotelu ODRA. Převážná většina kolegů tak přijela z Olomouce, ale i tak nás nakonec dojelo 22 a bylo "fajn". Dík patří p. Bartolomovi za organizaci celé akce.
Nahoru Zpět HOME
10/03 setkání - 30.10.2003 Magistrát města Ostravy.
Říjnové setkání KB-MS bylo zcela vyjímečné z mnoha důvodů. Konalo se v pěkné zasedací místnosti MM Ostrava, která dodala důstojný rámec dlouho připravované přednášce MUDr. Majerové o Bechtěrevově chorobě. Hodnotím i zájem kolegů, (25), ač někteří bloudili než našli magistrát. Přednáška paní doktorky byla velice kvalitní a zajímavá, o tom svědčí i bohatá diskuse, která se rozpoutala a musím říci, že byla až příliš bouřlivá. Myslím, že to bylo tím, že všichni kolegové hodnotili přednášku velice dobře, byla velice obsažná, dobře metodicky připravená, a také zajímavá. Hodnotím to jako projev veliké důvěry kolegů ve znalosti a osobnost MUDr. Majerové. Patří jí za to veliký dík nás všech.
Na ostatní záležitosti nám již mnoho času nezbylo. Takže alespoň telegraficky Novinky:
  • Dne 27.11.2003 bude Krajské shromáždění KB-MS také na Magistrátě Ostravy od 16,00 hod
  • Rekondice Turčianské Teplice proběhly, 25 účastníků. Brzy napíšeme hodnocení.
  • Víkendový pobyt ODRA se koná 5-7.12.2003, rozdali jsme pokyny a šeky.
  • Mořský bazén Imperial bude každý týden nejlépe ve čtvrtek od 15 až 16 hodin
  • Bazén v nemocnici Vítkovice je stále k dispozici, kolegové si to chválí
  • Ještě nám zbývají 3 permanentky na masáže v Ostravě - Porubě, kolegové si to velice chválí
  • Stále nemáme z prezídia informace o řadě nových členů, je to škoda, start je důležitý
  • S lékárnami není potřeba jednat - dotovaný odběr léků (zařídí prezídium KB)
  • Předali jsme asi 20 z 53 dodaných průkazů KB členů, zbývající Ing. Mainda
  • Připravujeme výlet kolegů z olomoucka do Ostravy, Hornické muzeum, bazén, tanec (listopad).
    Pozitivum večera:Objevilo se několik nových tváří a někteří mě oslovili s žádostí o členství. Bohužel nebyl čas (beseda) se s nimi seznámit. Doufám, že příjdou zase mezi nás.
    Negativum: Nevím co vytknout, snad jen organizační zádrhele s hledáním magistrátu a uspěchaný závěr setkání. Příště se polepším.
    Nahoru Zpět HOME
    9/03 setkání - 25.9.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Léto skončilo a na návštěvě to bylo znát, dostavilo se 21 kolegů včetně hostů. Především jsme rádi uvítali milou návštěvu, předsedkyni KB-OL, p. Procházkovou, je to zástupce moravských krajů v prezídiu KB. Máme tak možnost porovnat průběhy setkání v různých krajích a hledat zajímavější způsob setkání. Náš zástupce se také lépe seznámí s problamatikou činnosti v MS kraji a určitě to poslouží při zastupování našich společných zájmů.
    Po 3 měsících byla k předání spousta informací takže se to ani nedalo stihnout, místy to vypadalo jako v nádražní hale, tak čilá komunikace probíhala. Našla se i chvilka na slovo předsedkyně KB-OL, ale na řadu dalších se už nedostalo a já také na řadu věcí zapoměl. Novinky:
  • Rekondice Turčianské Teplice proběhnou od 12. a 19.10.2003 pojede 26 účastníků
  • Víkendový pobyt ODRA se koná 5-7.12.2003, přihlášeno je 26 účastníků (15 z KB-OL)
  • Mořského bazén Imperial bude každý týden nejlépe ve čtvrtek od 15 až 16 hodin
  • Bazén v nemocnici Vítkovice je stále k dispozici, kolegové si stále kupují permanentky
  • Koupíme dalších 10 permanentek na masáže v Ostravě - Porubě, kolegové si to velice chválí
  • MM Opavy nám poskytl dotaci 16 000 kč, několik kolegů jede na rekondice v TT
  • Stále nemáme z prezídia informace o řadě nových členů, je to škoda, start je důležitý
  • Dne 30.10.2003 bude na setkání Beseda s revmatologem - Magistrát v Ostravě, 16,00 hod
  • Dne 27.11.2003 bude Krajské shromáždění KB-MS také na Magistrátě Ostravy od 16,00 hod
  • KB-MS připravil "Bechtěrevik č. 44", měli jsme tak prostor pro vyjádření našich názorů
  • V roce 2004 bude Bechtěrevik vycházet 12x ročně - předplatné pro členy 120 Kč/rok
  • Zástupci lokalit mají pověření k jednání o spolupráci s lékárnami - dotovaný odběr léků
  • Ing. Procházková vyzvedne v Praze průkazy členů KB (10 Kč), příště předání (slevy léků)
    Pozitivum večera: Po dlouhé pauze zájem o činnost neopadl což se projevilo na návštěvě. Více kolegů nyní pomáhá z prací, účast na školeních v Havířově, ohlídání termínů podání grantů, hledání a zapojování nových členů, ochota najít a domluvit vhodné lékárny v městech ke spoupráci.
    Negativum: Hlásí se málo kolegů na víkendové akce (ODRA) a vlastně i na rekondice v TT. Vypadá to, že nestíháme vyřešit všechny záležitosti výboru na setkání. Asi bude potřeba svolávat občas jen výbor KB-MS na jiný termín. Nahoru Zpět HOME
    7/03 setkání - 31.7.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Začalo teplé léto, spousta kolegů jela do lázní (včetně předsedy), na dovolenou, a tak se sešli pouze 4 kolegové. Na nějaké jednání to moc nevypadalo, takže si popovídali a odjeli zase domů s tím, že v srpnu to asi nebude o moc lepší. Po zkušenostech z roku 2002 i letošních to vypadá tak, že letní měsíce červenec a srpen asi nebudou pro setkání nejvhodnější. Celou situaci zhodnotíme a na podzim se ve větším kolektivu rozhodneme jak příští rok.
    Teto zápis píši již s odstupem času, takže mohu potvrdit, že i přes minimální účast na letních setkáních, kolegové nezanedbávali cvičební aktivity (podle vypotřebovaných permanentek na bazény a masáže), a to je dobře.
    6/03 setkání - 26.6.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Tentokrát chyběl předseda KB-MS a zdá se, že to zase tak nevadilo. Účast byla celkem standartní (14) a na letní období slušná, mnoho kolegů bylo v lázních či na dovolené. Bylo to pracovní setkání naplněné základními informacemi a přípravou na spoustu akcí, které v letošním roce připravujeme:
  • Informace o průběhu Valné hromady v Praze 7.6.2003, byla schválena změna stanov KB
  • Víkendová rekondice 5-7.12.2003 - ODRA, Ostravice - cca 15-20 zájemců i z OL.
  • Rekondice - říjen 2003 - Turčianské Teplice - Přihláška, zájemce máme, uzavíráme 20.7.
  • Informace o výletech - vítězí Rožnov, ale asi až po prázdinách.
  • Máme k dispozici permanentky na Rehabilitační blok v Imperialu - 2x do měsíce
  • Odpovědí na dopis bylo málo, ale ozvalo se pár kolegů, ocitujeme jejich pěkné dopisy.
  • Opět máme letos akutní pomoc v Ostravě - Porubě
    Pozitivum večera: Setkání odvedla naše kolegyně - vedoucí lokality Ostrava a zařídila vše co bylo potřeba. O pár dní později jsme si o tom povykládali v bazénu Imperialu pod. Do sauny se jí nechtělo, bohužel. Patří jí za to dík, protože byla ještě nemocná.
    Negativum: Zklamala nás malá odezva na dopisy rozeslané našim členům, čeká nás tady ještě veliká práce, ale těch pár dopisů je pěkných a povzbuzujících, budeme je citovat.
  • Nahoru Zpět HOME
    5/03 setkání - 29.5.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Jak byl využit bazén tentokrát nevím, zapoměl jsem si vzít plavky. Účast na setkání (16), chyběl nám Havířov (1) a Karviná. Tentokrát jsme začali setkání netradičně přednáškou o magnetoterapii. Vzbudila zájem kolegů a podobné akce budou určitě zpestřením i v budoucnu. Brzo uvedeme bližší informace i zde. začíná nám vyvstávat problém vhodného nerušeného prostředí pro naše setkání. Ve zbývajícím čase jsme museli rychle zvládnout spoustu Novinek:
  • Informace o výletu do Bešeňové - 17.5.2003
  • Víkendová rekondice 5-7.12.2003 - ODRA, Ostravice
  • Podzimní rekondice - říjen 2003 - Turčianské Teplice - Přihláška Třetí rekondice KB-MS v Turčianských Teplicích
  • Informace o výletech - aktualizace
  • Zakoupíme nové permanentky na bazén a akutní pomoc v Ostravě
  • Oslovíme kolegy na ostravsku, vyjímečně, dopisem s nabídkou aktivit
    Pozitivum večera: Poprvé se nám podařilo zpestřit setkání poučnou přednáškou o magnetoterapii, pokusíme se zajistit v budounu přednášku revmatologa. O připravované výlety je zájem, ale ještě z obtížemi zvládáme jejich organizaci, musíme se to naučit.
    Negativum: Trochu nám začíná vadit při setkáních neklidné prostředí restaurace, budeme se muset poohlédnout po lepším řešení.
  • Nahoru Zpět HOME
    4/03 setkání - 24.4.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    V bazénu nás plavalo hodně, polovina (4) členové KB-MS. Účast na setkání (12) byla standartně nižší, chyběl nám Havířov a Karviná. Přítomní byli seznámeni s vyúčtováním KB za rok 2002 a s termínem konání Valné hronady 7.6.2003 v Praze, a také s nabídkou podzimních rekondic KB. Zájem o tyto rekondice byl standartně nižší (vysoká cena, daleko). Zvýšený zájem se však projevil o připravované společné akce OV, OL, ZL střední a nízké cenové kategorie (výlety, krátkodobé rekondice). Novinky:
  • Pracovali jsme na přípravě dalších výletů - aktualizace
  • Předběžně byly dohodnuty víkendové rekondice 5-7.12.2003 - ODRA
  • Povídali jsme si o rekondicích 4/03 v Turčianských Teplicích
  • 17.5. pojedeme do Bešeňové - společná akce s KB-OL - změna termínu
  • Zakoupíme nové permanentky na bazén a akutní pomoc v Ostravě
  • Permanentky na lázeňský bazén v Karviné - prodlouženy do 30.6.2003
  • Začali jsme připravovat anglickou verzi našich www stránek.
    Pozitivum večera: Začínáme si zvykat na spolupráci mezi regiony na Moravě, začínáme se znát a chápat smysl spolupráce. Kolega je po operaci kyčle, zdraví nás a my se těšíme, že brzo zase přijde mezi nás. Pro zahraniční návštěvníky našich www stránek připravujeme základní informace o KB-MS, aby se o nás také něco dozvěděli.
    Negativum: Slabší účast na setkáních přetrvává v jiných regionech je to podobné. Musíme něco vymyslet. Svůj díl na tom zřejmě nese i nedostatek financí od začátku roku.
  • Nahoru Zpět HOME
    3/03 setkání - 27.3.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Začal jsem v bazénu jako obvykle a vypadalo, že tam budu mezi několika plavajícími sám. Než jsme skončili, zjistil jsem, že jsme 4. Nenápadně plavající paní (dosud neznámá členka KB-MS), opožděný kolega a nový člen, kterého jsme právě získali. Občas si s námi zacvičí i sestřička, ale tentokrát se jí nechtělo. Účast následujícího setkání byla slabší (11), ale spousta kolegů je v lázních či nemocná. Novinky:
  • V Ostravě jsme podepsali smlouvu na dotaci 70 000 kč
  • Podali jsme opět žádost na KÚ MS kraje a do Autopalu v NJ.
  • Prodali jsme zbývající 3 videokazety "Cvičení bechtěreviků"
  • Ze Slovenska projevil jeden kolega zájem jet s námi do TT na rekondici
  • Schválili jsme seznam výletů - 17.5. pojedeme do Bešeňové
  • Můžeme zase rozjet připravované aktivity
    Pozitivum večera: Konečně jsme se dohodli na dlouho diskutovaném výletu a vypadá to, že bude zájem, připravíme jej jako společnou akci MS, OL, ZL. Několik kolegů slíbilo, že se pokusí získat další sponzory či zjistí stav podaných žádostí. Získali jsme dalšího člena.
    Negativum: Náš kolega - pravidelný účastník našich akcí, nás na pár měsíců opustí (operace kloubu). Přejeme mu brzké uzdravení a štěstí při operaci, bude chybět. Míváme slabší účast na setkáních, dříve jsem připomínal termín SMS zprávou a řada lidí si to chválila. Teď to není možné - SMS z počítače jsou zpoplatněny. Zvací dopisy pro 130 lidí také příjdou s obálkami skoro na 1000 kč... Snad pomůže zvýšená aktivita po získání dotací. Překlenovací doba po novém roku bez peněz je pro činnost regionálních organizací opravdovým problémem.
  • Nahoru Zpět HOME
    2/03 setkání - 27.2.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Tak tady máme takovou menší okurkovou sezónu, ne pro vedení KB-MS, tam je spousta práce s novými projekty, hledáním nových sponzorů a musím pochválit několik aktivních kolegů, kteří v tom pomáhají a máme pár nadějných tipů. Okurkově je to jen v nových aktivitách a trochu i na setkání, bylo ná jen (12), snad se podepsaly chřipky. V bazénu se nás, ale sešlo na naše poměry hodně (7)! Novinky:
  • MÚ Ostrava schválil pro rok 2003 dotaci 70 000 kč, ještě je nutná smlouva
  • Z OÚ Branka u Opavy jsme podepsali smlouvu na dotaci 1 500 kč
  • Podali jsme žádosti na MÚ Třinec a na MM Opava
  • Prodali jsme další 3 videokazety "Cvičení bechtěreviků"
  • Do TT chce jet zatím 14 kolegů. Několik z KB-OL - všichni bez dotace
  • Dohodli jsme se na organizaci několika společných Rehabilitačních výletů
    Pozitivum večera: Nový rok se z hlediska finančního začíná rozjíždět docela slušně, ještě máme připraveno několik nových možností pro získání prostředků. Výborné je, že právě v tom velmi pomáhají někteří kolegové. Dohodli jsme se, že si zorganizujeme v průběhu roku několik výletů, jak jinak: Turisticko-rehabilitačních
    Negativum: Tento měsíc menší účast než na jakou jsme si začali zvykat. Několik měsíců na začátku roku trpí určitou nejistotou a stagnací, způsobenou tím, že po novém roku nejsou peníze. Bylo by dobré řešit v budoucnu tento problém - hlavně ve spolupráci s prezidiem KB.
  • Nahoru Zpět HOME
    1/03 setkání - 31.1.2003 Dům kultury Vítkovice - Ostrava.
    Rok 2003 začal pro nás velice slušnou účastí (24). V salonku s někteří ani nemohli sednout. Na bilancování nezbyl ani čas. Za uplynulé 2 měsíce se nahromadila spousta informací. Na naše internetové stránky si zvyklo mnoho kolegů. V lednu 2003 přišlo více než 800 návštěv. Novinky:
  • V lednu 03 přibylo 5 členů KB-MS, nyní nás je 133. 4 byli vyřazeni - neplatili příspěvky
  • Kooptovali jsem do výboru p. Křížkovou - dle usnesení výboru ve 12/02
  • Pokladní kniha KB-MS byla vyúčtována a byly vyúčtovány také dotace měst
  • Byl založen KB-Olomoucký kraj. Připravujeme společné akce v roce 2003
  • Do TT chce jet zatím 10 kolegů. Několik z KB-OL.
  • Členové byli informováni o dodatečných rekondicích v Třeboni a v Karolince - 4/03
  • Předali jsme 8 videokazet "Cvičení bechtěreviků", ještě jich pár zbývá - máte zájem?
  • Podali jsme dalších 15 žádostí o dotace na MÚ a OÚ pro rok 2003
    Pozitivum večera: Účast na setkání byla slušná. Stále přibývají noví členové. Přes 2 měsíční pauzu a částečné vakuum činností na začátku roku (zatím málo financí), zájem kolegů neopadl.
    Negativum: Grant z KÚ MS kraje byl zamítnut. Bylo vypsáno 3. kolo, 2. kolo nebylo pravděpodobně vůbec projednáváno. V bazénu před setkáním jsme se sešli jen 2 spolu s několika bechtěreviky - nečleny.
  • ©  Emil Mainda 2003